1. října 2008

Mnichov po 30 letech


Od čtvrtka do včerejška přidávaly Lidové noviny na svůj server každý den část dokumentu z roku 1968 o roce 1938. Ve včerejší poslední části mluví významní svědkové Mnichova, mezi nimi i dr. Prokop Drtina. Ten zdůvodňuje rozhodnutí Edvarda Beneše kapitulovat moudrou úvahou, že prezident nechtěl zapříčinit válku tím, že upřeme sebeurčení třem milionům Němců, protože věděl (nejen věřil), že válka začne za příznivější mezinárodní konstelace. Když se to vezme za tenhle konec, nemůžeme jeho rozhodnutí upřít důmysl hodný Masarykova nástupce. Říká se, že ty kapitulace ve 20. století Čechům křivily páteř, což je pravda, ale hlavu jsme vždycky udrželi na krku. Teď jde jen o to, jestli ji dokážeme také hrdě vztyčit. Ovšem k tomu je potřeba znát historii, a tak všem mladým lidem, co je nebaví dějepis ve škole, tenhle čtyřdílný velmi krátký dokument vřele doporučuju.


Jsem moc zvědavý na dokument o osudech sudentských Němců a o Mnichově, který před pár dny vysílala německá ARD a kterou natočil česko-německý tým, z něhož jsem měl tu čest poznat Pavla Schnabla z Frankfurtu, který přijel udělat do Kadaně pár záběrů Střelnice kvůli událostem z r. 1919. Slíbil, že po odvysílání v televizi nám pošle nahrávku do muzea, tak pokud to bude v našich silách, můžeme s ní seznámit i veřejnost.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

V noci na dnešek jsem viděl na tohle téma moc zajímavej americkej dokument KRIZE (viz.odkazy) z roku 1939...a protože ho hned dneska v noci v 00:55 opakujou, tak si zkus s někým domluvit, aby ti ho nahrál - fakt to stojí za podívání.
A tady jsou ty slíbený odkazy:
CSFD, Historie.cs nebo ČT.

J-Lo řekl(a)...

Díky moc za tip, už se těším.