25. prosince 2008

Nové názvy navržené zoologům


Christian Morgenstern navrhl přírodě nové názvy, jež do češtiny převedl Josef Hiršal. Přeložit to samozřejmě nejde, a tak třeba místo die Tagtigall, což je vlastně jen analogickou proměnou Nachtigalla, tedy slavíka, přináší Hiršal krásné návrhy jako vidamýžď, pampevlk či moudiloďka až po nepřekonatelnou sýdřeň koprsu či štikaď samici. Jediná kuklava byla oříškem nerozlousknutelným, protože pupavu jsem tenkrát neznal a že je kukla latinsky pupa jsem netušil už vůbec.

Dávno tomu, co jsme se s kamarádem Víťou jali seznam nových přírodopisných názvů rozšířit o svoje návrhy, a tak teď na dobu, kdy budu na zaslouženém pobytu v lázních, jsem si řekl, že by zase po nějakém čase nebyla špatná soutěž i pro normální lidi a nejen pro Brďu a pro Terezku.

Kdo tedy první uhádne všech dvanáct návrhů, který jsem dnes večer dal dohromady a který se týkají čistě fauny, získá plyšáka jednoho z následujících zvířátek:

ŽIHRYZA
CANBRÁT
SEDMÁK
LITINOT
SLZAKAN
HOTROKOŠ
SANĚR
SYSKLÍZEL
JEKONOPÍ
PROTILOPA
ČILOMOBIL
AKTLÍNA

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Žirafa, candát, osmák, ocelot, potkan, hraboš, bobr, sysel, jelen, antilopa, lenochod a činčila :-) A vyhraju plyšového candáta? :-D
Lada.ada

Anonymní řekl(a)...

když ona ale měla nápovědu (sice primitivní :P)...ale na toho candáta sem zvědavej, kdyžtak ho chci vidět nebo aspoň foto :)
Mašoun

Anonymní řekl(a)...

Můžu se prosím zeptat co je kožál já na to nemůžu přijít moc děkuji