17. března 2009

Onanie a krvácivost nosu

Když mi přišel asi tucet časopisů s názvem Nová kultura, věděl jsem, že ten název už neplatí. Všechny ty výtisky jsou z roku 1925, a tak už o žádnou novinku nejde. Nicméně netušil jsem, jak moc vedle jsem střelil. Podtitul časopisu totiž zní Časopis věnovaný zdravotnictví, rozumné životosprávě, přirozenému léčení (terapii fysikálně dietetické) a pěstění osobní dokonalosti v ohledu duševním i tělesném. Zažil jsem podobný zklamání jako vězeň, kterej v Šachový novele ukradl nějakýmu náckovi knížku a na cele zjistil, že je to soubor partií šachových velmistrů. Pořídil jsem si typického zajíce v pytli.

Jenže jako se Dr. B. nakonec naučil za ty dlouhý měsíce za katrem šachy, já jsem se začetl do šílenejch článků o eubiotice, strachu dětí, hazardování sportem, léčbě tuberkulosy dietou, kloktání a podobných podivnostech. Čtu ty články nahlas Věrušce, vlastně je dokonce deklamuju jako bych byl v roli, a tak si dovedete představit, jaké reakce to u posluchačstva vyvolává, když dramatickým a naléhavým tónem recitujete:

Krvácení z nosu pochází nejčastěji z rozšířených cévek krevních na přepážce nosní hned při vchodu do nosu. Nejlépe zastaví se krvácení, když obě křídla nosní pevně stiskneme a chvíli držíme stisknuty. Trvale odstraníme náchylnost ke krvácení, když dáme lékařem potřít rozšířené cévky kyselinou chromovou. Nenoste těsných límců! Krvácení také přichází při vleklé rýmě, při chorobách srdečních, ledvinových, chudokrevnosti, v těchto případech obyčejně z obou dírek. (Pan B.V., strojní stolařství v H.: Dejte se prohlédnout lékařem, třeba v Brně na nosní klinice)

Ano, poslední sdělení vám napovědělo, že jde o článek z rubriky Lékařský rádce ve zdraví i chorobě… A z něj vyjímám další krátký řečnický cvičení:

Pan R.St. mistr zednický v L.: Vaše příznaky, mrazení, kýchání, rýma, zápach z úst a kašel, způsobeny jsou nějakou chorobou, kterou nelze z dopisu rozpoznati. Vyšetření nosu, úst, průdušek a plic jest nutné!

Pan E.H. podkovář v D.Ú.: Jak léčiti rudost nosu a tváří, naleznete obšírně popsané ve spisu „Pěstění tělesné krásy“ na str. 55. Spis ten můžete koupiti u nás za Kč 5.50.

Další skvělá rubrika jest Protialkoholní hlídka, ale z tý zase příště,

Teď snad ještě zajímavý poznatek z článku o masturbaci:

Podle přibližných výpočtů zpovědníků a pedagogů as 80% mládeže polské kratší neb delší čas oddává se zhoubné onanii. Na ochranu mravů a zdraví mládeže založeno v Polsku již několik spolků.

Prostředky proti tomu zlu jsou (pozn. J-Lo velmi podobné těm, které nasazuje EU proti krizi): zakládání spolků k povznesení mravnosti, potírání prostituce, různé akce proti sexuální bídě nejnižších vrstev, účelné vychování žactva, řádné vzdělání hygienické učitelů i po stránce života pohlavního.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

U nás na gymplnáziu jsme proti krizi založili KODPP - Klub na ochranu dívek před panenstvím. Moc výsledků ale nebylo, většina již ochraněna byla, ty neochráněné měly většinou vlastní bodyguardy, nebo byla ochrana na hraně sebeobětování. Proto také většina členů KODPP dříve či později vstoupila do ÚSPT (ústředního souboru písní a tanců).