24. dubna 2009

Soutěž o vzácné pivo

Když jsme tuhle projížděli kolmo Blovem, chtěl jsem Věrušce vyprávět příběh o Myslatovi, ale zapomněl jsem podrobnosti. Vytáhl jsem tedy z knihovny Neplacha, resp. kroniku, kterou tento opat opatovického kláštera, a v níž je příběh o Myslatovi zaznamenán. Docela jsme se začetli.

Neplachova kronika je taková bulvární snůška zajímavostí a nepřesností a hlavně je to důkaz, že se lidstvo nemění. Pořád jsou v kurzu drby a katastrofy spíš než podstatný a kulturní věci.

Léta Páně 1336
Filip, syn krále z Malorky, s dvanácti urozenými království vstoupil v předvečer Narození Páně do řádu bratří minoritů. V Čechách sotva míti od Kadaně, ve vsi řečené Blov, zemřel jakýsi pastýř jménem Myslata. Ten každou noc vstával, obcházel všechny vesnice v okolí, strašil lidi, vraždil a mluvil. A když ho probodli kůlem, řekl: "Velice mi uškodili, neboť mi dali hůl, abych se bránil před psy"; a když ho vykopávali, protože musel být spálen, nadmul se jako býk a hrozně řval. A když ho pokládali na oheň, kdosi popadl hůl, bodl do něho a hned se vyřinula krev jako z hrnce. Nadto když už byl vykopán a položen na vůz, spojil nohy k sobě, jako by byl živý. Když byl spálen, všechno zlo se uklidnilo. Kohokoli však volal v noci předtím, než byl spálen, jménem, ten do osmi dnů zemřel.
Téhož roku také zemřel papež Jan XXI. a za papeže byl zvolen Benedikt XII.

Léta Páně 1339
Za vlády krále Jana a jeho syna Karla, markrabího moravského, okolo svátku sv. Jakuba se objevilo nesmírné množství kobylek, přicházející z nejzazších končin Uher a Řecka. Létaly na křídlech po způsobu ptáků, nejen po Čechách a Moravě, ale také po Rakousku, Bavorsku a Francii, měnily místa a - což je nejpodivnější - přibývaly každodenně přirozeným rozmnožováním. Kam usedly, všechno sežraly.

Protože odjíždím na týden pryč, vyhlašuji soutěž o tatranku (či jinou sušenku) a lahvové pivo s podpisem výčepní/ho/ z Vinařské hospůdky U Karla, kde mají takovou otvírací dobu, že jsem si tam ještě nikdy nedal ani malý pivo (mají otevřeno dopoledne a pak od 19h.). Cenu předám spolu s plyšovým candátem a pugetem lučního kvítí na večírku výherců v mých soutěžích, asi až se Lada vrátí z Francie.

A zadání?

Napište zápis do kroniky za rok 2008 á la Neplach.

Žádné komentáře: