29. prosince 2009

Pilát Pontský


Své dva nejoblíbenější filmy (schválně nepíšu muzikály, protože vulgarismům se chci pro tento článek vyhnout) jsem oba viděl nejméně sedmatřicetkrát (zaokrouhlené numero by svádělo čtenáře k mylné představě, že přeháním, takhle jeho důveryhodnost zvyšuji i tím, že neuvádím, zda každý film zvlášť nebo sedmatřicetkrát dohromady; druhému faktu by napovídalo i to, že jsem jeden film viděl vzhledem k tomu, že je o třetinu kratší, víckrát, a naopak, nicméně to na možnosti, že jsem viděl každý z nich minimálně devětadvacetkrát, změní pramálo).

Oba filmy pojí osoba režiséra, Kanaďana Normana Jewisona. V roce 1971 natočil Šumaře na střeše a o dva roky později další adaptaci úspěšného muzikálu (fuj a plivanec do rukávu) z Broadwaye Jesus Christ Superstar. Dodnes jsem si myslel, že oba filmy spojuje pouze a jen osoba režiséra (a možná někoho z jeho technického týmu, do něhož je mi prd), žádný herec ze Šumaře si v JCS nezahrál, myslel jsem si. Ale mýlil jsem se. Včera, když jsem po šestatčtyřicáté koukal na JCS, tentokrát poprvé s Věruškou, napadlo mě, že bych si vlastně konečně mohl identifikovat herce, jehož výkon se mi ve filmu strašně líbí a spolu s Neeleym a Andersonem má mého osobního oskara. Je jím představitel Piláta, Barry Dennen. No a na jeho osobní stránce jsem našel pro mě několik zásadních informací, které budou zajímat minimálně moje sestry a maminku.

Představte si (jestli už nikdo dál nečte, tak Vás můžu klidně oslovit, maminko, Ivanko a Alenko), že Barry Dennen hraje v Šumařovi Mendela, což je ten dotěrnej člověk, co vždycky Tovjeho opravuje, když ze sebe sype moudra, že to v bibli stojí jinak nebo v jiné knize. A pak při svatbě vykřikne tu větu „Ona tancuje s mužem!“ A byl to prý on, tedy ne Mendel, ale Barry Dennen, který naťuknul Jewisona, aby natočil Ježíše. Dneska vypadá takhle.


A další zajímavostí je, že Dennen rok chodil s Barbrou Streisandovou a taky ji zařídil její první klubové vystoupení, které stálo na počátku její kariéry. Napsal o tom vzpomínkovou knihu, v níž rovněž odhaluje své odhalování vlastní homosexuální orientace. Prostě sekáč chlap.

Mimochodem, nevíte někdo, v které té vsi u Nechranic, natáčela Barbra Yentl? Jako dítě jsem se tam byl podívat, ale nemůžu si za nic na světě vzpomenout.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ta ves se jmenuje Roztyly(nebo Rostyly) jsem si teď geniálně vzpomněla:-)

Anonymní řekl(a)...

Ano ta Anonymní má pravdu a toho natáčení jsem se osobně účastnil.Barbra tam měla velmi pěkný obytný karavan pro odpočinek při natáčení.Jinak byla ubytována v Žatci v jendé pro ni zvláště pronajaté a dle jejího přání zařízené vilce. J.S.