16. května 2010

Hance L.

Bůh ví, že jsem dnes chtěl psát o čínském divadle, které jsem začal studovat v souvislosti s premiérou naší čínské pohádky. Bylo to vlastně částečné splnění dvou předsevzetí, která jsem si dal už před třemi lety (5. a 7.). Premiéra měla proběhnout příští neděli.  Neproběhne, odloží se. 

Všichni se teď modlíme za Haničku, která včera na operačním sále vybojovala život. Modlíme se, aby se jí co nejdříve vrátily síly, kterých měla vždy na rozdávání. Od primy jsem Hanku několik let učil a byla mojí nejlepší studentkou. Teď patří k nejlepším herečkám ansámblu (to ona mi už před třemi lety kývla na angažmá v Navenku). 

Zažil jsem včera setkání s tupostí rasově čistých (na což jsou hrdí) českých lidí, kterým by mohla Hanka být vzorem. A ona to dokáže! Ne proto, že by měla dokazovat něco těm duševním mrzákům, co jsou schopni tváří v tvář lidskému neštěstí takového cynismu, že se mi z něj udělalo na zvracení. Ale proto, že my z divadla tu její energii, píli, inteligenci a nadhled potřebujeme nejen na prknech.

Kolik je pekel, je i nebí
– snad víc než lidí dohromady –
jen o očistci nevím, že by
byl ještě jiný než ten tady,

kde vlk má roucho beránkovo
a bratru klidně ublíží,
kde láska není víc než slovo
a Bůh si visí na kříži.

6 komentářů:

Ventz řekl(a)...

Slyšel jsem, Hani, co se stalo,
Nechť to nebolí natrvalo,
Lidská krutost je jako mor,
A nám zbývá pouze náš vzdor.
Drž se, kmotro Liu Čiu,
Chybíš nám tu, na pódiu,
Ať máš vítr v zádech a cestu klidnou,
Svou podporu Ti můžeme nabídnout.
To neštěstí, které Tě zebe,
Pálí nás na srdci, za vás, za Tebe..
Mrzí nás to slečno, v této těžké době,
My, lidi z Navenku, stojíme při Tobě

Amara řekl(a)...

Tak, i když si to tady teď asi těžko přečteš, držím Ti, Hanko, palce.

Hanka řekl(a)...

Haničko, všichni na Tebe moc myslíme a držíme palečky.

M. Z. řekl(a)...

Rozhodl jsem se k tomuhle tématu nic vlastního nepsat, protože vše podstatné (včetně několikerého odsouzení těch idiotskejch komentářů na různejch diskuzícch)bylo napsáno a tak se "jen" připojuju ke všem podporovatelům Hanky a její rodiny. Přeju brzké uzdravení a hodně sil !!!

Anonymní řekl(a)...

Připojuji se k Honzovi, Martinovi, Pavlíkovi a Páje. Stydím se za všechny ty hloupé komentáře. Hance a celé její rodině přeji hodně sil. Abee

Anonymní řekl(a)...

Všechno tady už bylo řečeno, já jen můžu se všema doufat v tvoje co nejrychlejší uzdravení! Všichni na tebe myslíme a těšíme se na tebe, Jindra.