3. srpna 2010

Jsem žárlivec?

Věruška čte velice zajímavou knížku od francouzské novinářky Pascale de Lomas o žárlivosti (neúplných prvních 40 stran najdete zde). Dočtete se v ní např. i to, že absence žárlivosti je patologický jev, jestli máte raději svého partnera nebo svou žárlivost, jaké jsou druhy a příčiny žárlivosti, to všechno velice poutavě napsané a v pěkné grafické úpravě. Je tam rovněž jeden test a několik cvičení, která pomáhají z krize. Ten test stojí za to. Vyšlo mi céčko s přesahem do béčka, ale myslím, že je to jen životní etapa a jsem schopen i áčka. Co vy?
Řešení nebo spíš výklad Vašeho výsledku najdete na téměř posledních z těch 40 stran v Google Books.

Celé to tu píšu proto, že mi přišla Básnická pozůstalost Otakara Theera, z níž se mi tuhle zalíbila jedna básnička publikovaná ve wikizdrojích. V knize samotné mě nyní padla do oka tahle báseň:

Vím, že jsi mne klamala,
mátla, zmátla, podváděla.
Ale přec tvé „Tralala“
duši vyvábí mi z těla.

Slzy tvé, čím ty mi jsou,
kajícně když kanou z tváří?
Náhodou či nehodou
krev mi v žilách žhnou a vaří.

Nech mne. Dost je našich vin.
Nechoď. Neplač. Znáš mou muku?
A přec nejsem než tvůj stín,
teplý bok a suchou ruku
tvou když ucítím. 

Tak asi tak.

5 komentářů:

Jiří řekl(a)...

Tu knížku si Věrka koupila sama?

J-Lo řekl(a)...

Tu knížku jsem NÁM koupil já:)

Vančís řekl(a)...

Jojo, až jednou i ty "zaregistruješ podezřelé signály a pojmeš podezření", tak si o tom tvým céčku s přesahem do béčka ještě povíme ;-)

Anonymní řekl(a)...

Já si myslím, že celej ten test je o hovnu ;)

Š. L.

J-Lo řekl(a)...

To Vančís: Jj, já o tom vím, že to taky umím:) A proto jsem psal, že jde víceméně o životní etapy.
To Š.L.: Že by se ozvalo áčko? Anebo jsou všechny testy o hovnu? Mně přišel tenhle docela prostej, psychologicky nijak zvlášť tajemnej. Že existuje ještě čtvrtá, pátá cesta, je možný, tady jde o to, která je nejblíž povaze dotazovaného. A pravdou je, že každej asi sám ví, jestli je žárlivej a jak, takže ten test je z tohoto hlediska opravdu k hovnu. Jen jestli je to jediný hledisko. Mě v kontextu knížky přišel na místě.