10. dubna 2011

Orfeus Rock 2011

Ceny Orfeus Rock 2011 vyzobalo Innominado. Kadaňská kapela tvořená zejména stávajícími či bývalými studenty (a jedním profesorem) gymnázia získala vše, co na včerejším soutěžním koncertě získat mohla, snad kromě ceny pro diváky.
Při svém vzniku delší čas bezejmenná kapela, která si tuto bezejmennost nakonec dala i do názvu, si pomalu ale jistě buduje své jméno. Prudérní španělština používá výraz innominado i pro oblasti na těle, které měly pro středověkého katolíka zůstat tabu. Stydlivě ovšem kapela rozhodně nevypadá a na jevišti se po více než 40 koncertech cítí jako doma. Z Ameriky se navrátivší Jakub Vaňas, na jehož talent a charisma se skupina může spolehnout, si získá běžného i náročného posluchače. Kapele ale pomáhá i to, že Jakuba občas ve vokálech nahradí dvě další muzikantky, kytaristka Jana Charvátová a saxofonistka Karolina Bazalková. Skvělé vyznění pak mají party, kde se mužský a ženský hlas doplňují, kterých je ovšem zatím poskrovnu a pro kapelu by to měla být výzva do budoucna. Další výzvou by měla být vlastní tvorba. Innominado totiž od začátku existence pilovalo své dovednosti na převzatých věcech, které jemně obměňovalo a vkusně doplňovalo například hrou na saxofon. Nebyl jsem u toho, ale řekl bych, že toto mohly být i rady hudebních porotců, které kapele udělovali po koncertě v šatně. Pokud na sobě bude Innominado chtít pracovat, má jistě nastartováno do vyšší ligy. Jak jsem naznačil, skupina získala cenu poroty, kde zasedli i takoví muzikanti jako Aleš Brichta a Klaudius Kryšpín, a to jednohlasně. Získala ovšem i cenu diváků, od nichž se sešlo 109 hlasů. To v součtu znamená, že si užije 10 dní v nahrávacím studiu Ex-Avik v Plzni a zároveň si zakoncertuje na rockové scéně Vysmátého léta. Aby toho nebylo málo, Stanislav Barek předal kapele i pětitisícovou bankovku jako cenu Svazu autorů a interpretů.
Vzácná shoda diváků a poroty se týkala pouze prvního místa. Pak se tyto dvě kategorie rozešly asi jako Cena Týtý a Cena Akademie populární hudby. Vox populi se na naší přehlídce ukázal jako ošidná záležitost ze dvou hledisek. Jednak si samozřejmě kapely zvou své známé, ale to je věc, se kterou se musí počítat a každá kapela má stejné výchozí podmínky. Že jich na Orfeus Rocku nejvíce využila skupina New Variant, která již podruhé měla na sále méně lidí než v přísálí, to je realita. Druhé úskalí lidového hlasování je, že se kapely podobného žánru o hlasy rozdělí a předskočí je pak kapela žánrově vyhraněná. To se stalo hardcorovým kapelám ve druhém kole, a zřejmě se to projevilo i včera. Nic by na tom asi nezměnil ani nástup Trüpaslíku, který se nezúčastnil pro zranění baskytaristy. U diváků tady bylo pořadí po Innominadu: New Variant (72), Nucený výsek (49) a Hi jack (48), u poroty Nucený výsek, Hi jack a New Variant. Dva šťastní diváci si odnesli po lístku na koncerty kapely Judas Priest a kytaristy Tomyho Emmanuela.
Neměl jsem šanci mluvit se všemi porotci, ale co jsem vyslechl, bylo možná nedorozumění. Většina porotců si myslela, že jde hodnotit mladé talenty, kterým pak v šatně sdělí své rozumy a vykopnou je do dalšího kola místní superstar. Když nastupovali již třetí „starci“, byla porota mírně otrávená a pořadí tomu nenahrálo. My jsme ale takto soutěž nekoncipovali, a proto se můj pohled na věc lišil od jejich pohledu a jsem nakonec rád, že jsem do výroku poroty nezasahoval a že byl takový jaký byl – tzn. nezávislý, z vnějšku a zřejmě perspektivnější. Že bych měl mírně jiné pořadí, o tom asi přesvědčovat nikoho nemusím a ani nechci, protože jsem jenom jeden z řady diváků, kteří měli také svá pořadí. Zvítězit mohli ovšem jenom dva a to, že byl nakonec jen jeden, je možná zdrcující pro některé diváky, kteří mě po vyhlášení výsledků poslali do míst, jímž Španělé říkají innominado, ale já si z toho hlavu nedělám. Berme to všichni jako poučení, možnost k zamyšlení a popud k upřímné radosti nad muzikou, kterou máme kdo rád, ať je komerčně či nekomerčně úspěšná či nikoli.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Chci se omluvit za toho "vola" který trochu neusnesl, že New Variant skončili druzí. Pravda je taková, že ten člověk ani do skupiny nepatří, New Variant jsou za druhé místo velmi rádi. To je asi vše, jen jsem vám to chtěla říct :)

Anonymní řekl(a)...

jestli si vítězná kapela dokáže získat i náročného posluchače je dost odvážné tvrzení

Anonymní řekl(a)...

Z té věty, ze které citujete vyplývá něco jiného než jak jste to zřejmě pochopil/a...

J-Lo řekl(a)...

Já si z toho pokřikování fakt nic nedělám, dokud je to jen pokřikování - někdy to chce dát svůj názor najevo nahlas - takže pohoda.

Že i celá kapela, nejen mladý a talentovaný Kuba, dokáže zaujmout náročného posluchače, o tom mě přesvědčilo, že čtyři muzikanti z naprosto odlišných muzikantských poměrů se na jejích kvalitách shodli (a třeba Standu Barka mám za náročného posluchače) - nicméně můžu se mýlit, ono jde spíš o to, co pod tu nálepku "náročný posluchač" chceme schovat... většinou i sami sebe, že - já tedy ano:)

Anonymní řekl(a)...

Napsal jsi to tam, Honzo - porota to pochopila tak, jak to bývá obvyklé: starci přece nesoutěží... a snad proto vyhrála jediná studentská partička ve finále...

Anonymní řekl(a)...

Máte recht, mládí potřebuje podporu a kucí a holky z Innominada mají perspektivu, na to vemte jed. Se slzou v oku volám do světa: já kurva nejsem starej. :-))))))
Venca Jůza

Anonymní řekl(a)...

Zdravím vespolek...Mám pár připomínek... Za prvé: Naše kulturně-sportovní-pivní trojice se shodla, že v sobotu byl nejlepší Hi Jack. Já osobně jsem to Broňkovi řekl. Za druhé: kapela New Variant byla ze všech čtyř nejhůře nazvučená. Za třetí: Nucený Výsek a Innominado hrálo v předkolech o mnoho lépe, než teď ve finále. Za čtvrté: Kolik hlasovacích lístků sis na kase vyzvednul, tolik si mohl vhodit do krabičky...tudíž bych "všelidové" hlasování brál s úsměvem. Za páté: Těším se, až se Honza naučí házet.
Toť asi vše. MD