31. srpna 2011

Cikánský políček moralistům

Veřejnou službu do KZK chodí krom deseti dalších vykonávat i jeden postarší cikánský pár. Rád si s nimi povídám, je z nich cítit ještě ta nefalšovana cikánska radost ze života, který jim dal mnoho vzpomínek na bujaré mládí, i když teď na stáří už toho tolik veselého nepřináší. Paní ještě umí něco cikánsky, pán už ne, za to mu ale pusa jede jako staročeský kolovrátek. Takový ten cikán, co se se všemi zná a všude byl. Mám je rád. 

Při posledním setkání mi vyprávěli, že pán kvůli paní seděl ve vězení. Udělal jí dítě, když ještě byla pod zákonem. Dodnes jsou spolu. Přes čtyřicet let. Starají se o vnuka. A spousta rozvedených, rozešlých, podvádějících a podváděných moralizuje a odsuzuje. Jděte se s tím pohrdavým špitáním vycpat, přátelé.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tomu konci nerozumím Honzo, kdo je odsuzován? Cikáni? No já moralizuji a odsuzuji - podvádějící, rozcházející, nestarající se. Klidně bílé.A kdo se má jít vycpat? Slušné a zajímavé lidi má snad každý rád, ne? Klidně cikány.A naopak.Ahoj Cecilie

J-Lo řekl(a)...

O cikánech to vůbec nebylo, i když to by mohlo ten předsudek násobit. Bylo to o moralizování všeobecně. Litera zabíjí, duch dává život, píše se v jedné moudré knize. Možná jsem tím chtěl jen říct, že si myslím, že ani "slušný a zajímavý" člověk nemá právo moralizovat. Respektive může ctít nějaký svůj ideál, ale ne pomlouvat, když tomuto ideálu někdo vzhledem ke svým životním okolnostem nedostojí. Ta poslední věta se týkala konkrétních pomluv konkrétních lidí. Kdo z mých přátel ji vztáhl na sebe, možná se týká i jeho;)

Anonymní řekl(a)...

teď rozumím, C.

Pavlik řekl(a)...

Jsi mohl klidně jmenovat, ne? Kdo se tedy provinil proti tomu, co je "normální" a teď je za to pomlouván a pranýřován? Moc pěkně napsáno Honzíku.