4. prosince 2008

Perské flamenco


Vzpomínám si docela přesně, jak jsem u sestřičky doma viděl plakát se Shahabem Toulouiem a ptal se, co je zač. Když jsem slyšel v jejím hlase to, co slyším od Kuby, když mluví o playstationu, jméno jsem si zapsal a hned po příjezdu domů jsem začal pátrat a hlavně jednat.

Včera byl v Kadani Shahab se svým triem, v němž ho doplňují dva čeští muzikanti, Honza Urbanec na akustickou baskytaru a Tomáš Reindl na všechno, do čeho se ťuká prstama. Věruška na nich na všech mohla oči nechat, nejvíc ji samozřejmě zaujal Shahab a pak hned Honza, já zase nemohl oči spustit z prstů perkusionisty, kterej mi občas přišel spíš jako ilusionista.


Pravda je, že už samotná hudba – flamenco ve spojení s perskou hudbou – mělo kouzlo, které rázem očarovalo všechny diváky, takže nebylo jedinýho, kterej by se po přestávce nevrátil.


Shahab se narodil ve stejnym roce jako já v Teheráně, pak studoval u španělskejch mistrů a ze Španělska se přestěhoval sem k nám, kde se mu líbí nejvíc.


V Shahabově hře na kytaru bylo nejen celý kytarový Desatero, ale i to, čemu se ve Španělsku říká el Don del Espíritu Santo. A v jeho hlase byl celý Korán.


Koho koncert minul, můžete se těšit na Etnofest, protože tam se se Shahabem určitě střetnete. A ani v klubu nebyl naposledy.

1 komentář:

Kamila | flamenco řekl(a)...

Flamenco na perskou hudbu? To mohlo být dosti zajímavé