22. listopadu 2009

Michael a Bohuslav


Konečně! Před pár týdny vyšla dlouho očekávaná kniha mého dlouholetého sezónního studenta a kamaráda Mika Crumpa - faktem ovšem je, že když jsem ho před pár lety začal učit česky, tak už neznal jen rozdíl mezi přechodníkem přítomným, minulým a budoucím (už jsem o Mikovi psal třeba tady). Česky se začal učit proto, že miluje hudbu Bohuslava Martinů. A tuším, že na téhle monografii, která vyšla k 50. výročí skladatelova úmrtí, pracoval víc než deset let.

Protože věřím, že si tenhle článek přečte tak lehce jako Heinrich Schliemann Oddysea v originále, mám pro něj pár překvapení. Jednak jsem při brouzdání na internetu našel fotku pokojíčku v Poličce, kde Martinů bydlel, když se odstěhoval z věže.

Ale hlavně pro něj mám několik opravdových dárků. Tím nejcennějším je partitura 2. smyčcového kvartetu z roku 1927. Zjistil jsem, že stejnou měl ve své knihovně v Modrém pokoji Jaroslav Ježek.

Tak si ji, Miku, taky podepiš.

Pak už je to jen pár blbostí. Nicméně, chtěl jsem se ještě zeptat, jestli znáš (nebo někdo jiný ze čtenářů) Šach králem, jazzový balet od BM. Já jsem si poslouchal ukázky a je to nádhera! Pro neustále prohrávajícího šachistu je to balzám na duši. Nemá někdo LP?


1 komentář:

Vančís řekl(a)...

Kamaráde, ty by ses měl do Poličky taky někdy vypravit a né jen vysedávat u Googlu, protože nejen že městečko mé skoro rodné jenom vzkvétá (stejně jako Kadaň...já mám holt vkus) a momentálně tam např. probíhá velká rekonstrukce kostelní věže včetně Bohoušovo světničky, ale už jsou tam k vidění i pěkná děvčata ;-)
Muzeum s Centrem Bohuslava Martinů prošlo nedávno taky rekonstrukcí a je to tam fakt moc pěkný!