10. června 2010

Povedená maturita

Dnes, před šedesáti lety, děda maturoval. Vždycky rád vypráví o tom, jak chytnul z češtiny Haška, a jak povídal o Švejkovi a vypadalo to nadějně. Jenže maturitní komise chtěla vědět víc a vzhledem k tomu, že se psal rok 1950, chtěla vědět něco podstatného z Haškova života, zejména toho po přeběhnutí k bolševikům.

„No vzpomeňte si, studente, čím je ještě Jaroslav Hašek známý.“

Dědovi dým z myšlenek deratizoval všechny mozkové kanály, jak úporně se snažil zachytit signál, co po něm vlastně ten češtinář žádá za informaci. A pak to z něj konečně vyklouzlo, celkem hladce, dalo by se říci jako po másle:

„Jaroslav Hašek byl známý… opilec.“

Jaká známka z toho nakonec byla, si už nepamatuju, třeba to děda prozradí sám v komentářích. Ale vlastně měl štěstí, že si nevzpomněl ještě na to, že si Hašek přivedl z Ruska do Čech, kde byl už jednou šťastně ženatý, novou paní. To už by myslím soudruzi těžko rozdýchali.

Z rodinného archivu jsem vybral jednu fotku, která vznikla zřejmě někdy hluboko za Franze Josefa. Je na ní dědův tatínek. Není tedy na praprababiččině klíně pořádně ani vidět, ale je tam. Od Jaroslava Haška ho asi moc let nedělilo. A prapradědeček mi zase připomíná Karla Havlíčka Borovského.

Žádné komentáře: