27. února 2011

Paříž /12/

Před bouřkou jsme se chtěli schovat v Pantheonu. Když jsme opustili Lucemburskou zahradu, objevil se před námi v plné kráse. Četl se nedlouho před cestou Věrušce začátek Ecova Foucaltova kyvadla, tak jsme ten zázrak chtěli vidět na vlastní oči. Jenže dovnitř už nepouštěli, jen ven. Byli jsme smutní a vypadalo to, že jestli nenajdeme rychle jiný úkryt, pěkně zmokneme.
Kousek za antropocentrickým chrámem jsme byli nuceni schovat se před přívaly deště v zapadlé samoobsluze s názvem Ed. Koupili jsme si pečivo, čabajku a čerstvé kravské mléko a v nedalekém vestibulu jednoho činžovního domu jsme si udělali piknik. Za chvíli bylo po dešti, a tak jsme se mohli vydat na další cestu. Ulice nesoucí jméno přírodovědce Bernarda Germaina de Lacépède vedla přímo před bránu bývalé královské, dnes botancké zahrady. Udělalo se zase romantické léto.
Botanická zahrada v sobě skrývá i skromnou zoo, která ale byla v tuto hodinu zavřená, a tak jsme pronikli jenom do několika přístupných ohrad.
Věrušku zaulali malí klokánci s velkou výbavičkou.
Věruška taky musela tahat náklad, a tak jsem byl nucen čerstvostí zapáchající mléko cestou z menažérie dopít.
Odlehčená běhala pak po zahradě jako kamzík po horách.
Asi trochu i porušila návštěvnický řád, když mi z jednoho keříku utrhla nejkrásnější ostružinu uprostřed Paříže.
Vyfotil jsem jí za to tenhle leknín.
Původně jsme prohlídku zahrady neplánovali, měl jsem jen hrozné nutkání podívat se na Slavkovské nádraží. To za to ale ani trochu nestálo, a tak jsem rád, že cesta k němu vedla přes Jardin des Plantes, kam se určitě ještě aspoň jednou v životě chci vrátit, třeba na jaře (ze stejného důvodu jako do té nejstarší paduánské).

4 komentáře:

zuzna řekl(a)...

máš tam hrubku Jeníku:)
"Botanická zahrada v sobě skrývá i skromnou zoo, která ale byla v tuto hodinu zavřená, a tak jsme pronikly(I) jenom do několika přístupných ohrad."

pokud jsi nepodstoupil nějakou zásadní operaci po které už bys nebyl sto splodit potomka, tak do slova "pronikli" patří I.

J-Lo řekl(a)...

Nikoli hrubku, prostě překlep;) hrubka by to byla, kdyby byly i ostatní i tvrdá:) ale dík za opravu, už je to po retuši.

Anonymní řekl(a)...

Pan Maxwell Jordan by řekl, že byl v Paříži dvakrát...Já osobně také. Poprvé v prosinci 1994 a podruhé pak v srpnu 2006. Bylo to pokaždé na týden a pokaždé jsem se tam nevypravil "s tou pravou ženou". Někdy vidím sám sebe tam, kde bych se nečekal. :-) MD

Unknown řekl(a)...

Kdyby byla i ostatní I, nebo je snad I rodu mužského neživotného? Teď se ptám, protože fakt nevím. Jinak škoda, takovej milej, hezkej a zajímavej článek, a komentářů se dočkal jen kvůli překlepu. :) B.