1. června 2008

Budějovice Alberta Camuse

Četl jsem už od Camuse leccos, několikrát jsem ho zde citoval a hlavně mi jeho existencialismus a absurdita přišly opravdu blízký. Nicméně, kdyby mi někdo tvrdil, že napsal hru, které dal jméno Budějovice, tak bych se asi zasmál, že je to ptákovina. Dneska jsem o tom něco zaslechl v rozhovoru s Karlem Makonjem a pak jsem se to dočetl v Kunderově Předmluvě ke hře Jakub a jeho pán. Camus tedy opravdu hru s názvem Budějovice psát začal, jen než ji dopsal, změnil jí jméno nejprve na Exil a pak na Nedorozumění. Pod tímhle názvem se nakonec hra v roce 1944 poprvé uvedla. Jak o ní sám napsal, je to „hra, která se mi nejvíc podobá“.

Proč Budějovice? Camus byl v roce 1936 se svou první ženou Simone Hie a přítelem Yvesem Bourgeoisem na dovolené. Cestovali po Francii, Německu, Československu, Rakousku a Itálii. V Budějovicích tenkrát spali a zřejmě na spisovatele zapůsobily dost ponuře, protože v tom dramatickém podání v naší jihočeské metropoli (takové spíš vesnici) nesvítí slunce.

Co se týče obsahu, ten jen nastíněn už v Camusově Cizinci, kde Meursault ve vězení najde v matracích ústřižek novin s článkem o muži z nějaké československé vesnice, který odešel za hranice zkusit štěstí a po pětadvaceti letech se vrací s manželkou a dítětem domů. Ženu a dítě nechá v jiném hostinci a sám se ubytuje v hotelu, který vlastní jeho matka a sestra. Ty ho nepoznají, a když jim ukáže balík peněz, nechají se nalákat vidinou snadného zisku. V noci ho utlučou kladivem a tělo hodí do řeky. Jeho manželka ráno přijde a odhalí jeho totožnost. Matka se oběsí a sestra skočí do studny. V roce 1999 hru natočil Český rozhlas s Táňou Medveckou v hlavní roli, tak snad se někdy dočkám reprízy.

1 komentář:

Jiří řekl(a)...

Myslím, že to sedí. Budějovice jsou skutečně. spíš vesnice a co jsem slyšel o jihočeších, tak by se jim to docela podobalo. Po záplavách prý psali do pojišťoven, že soused nemá rozbitá čtyři, ale jen tři okna apod. Takže pravdu poznal už Camus před 70ti lety.