14. července 2008

Věděli jste, že...


... Mangalica je sádelnatý druh prasete, který byl hlavním chovným druhem v Maďarsku až do roku 1950?

Cecilka ze zahrad františkánského kláštera v Kadani dobyla internetovou Bastilu.

Ani jsem se pořádně neprobral z pěkně stráveného víkendu a hned při pondělním ránu mám důvod k další radosti. Na hlavní stránce wikipedie se na mě po ránu usmála Cecilka z mé fotografie k článku, který jsem ve čtvrtek napsal.


Jako stránka pro tento den byla nad ní vybraná ta o Boschově Zahradě rozkoše, obrazu, který visí na dveřích leckterého záchodu, asi proto, že člověk může trávit hodiny nad jeho detaily a snažit se je pochopit. Dovedu si představit několikahodinovou přednášku o jednotlivých částech triptychu třeba na střední škole a považoval bych to za lépe strávený čas než biflování -ismů.

Při bližším pohledu jsem na obrazu našel prasata dvě, jedno v ráji a jedno v pekle. V pekle vpravo dole je krásné růžové prase s kápí jeptišky, které líbá člověka, jenž propadl peklu. To určitě není Cecilka. Tu naopak člověk může poznat ve vepříkovi, který rozšafně dovádí v ráji s nějakou kunou a dikobrazem kousek za žirafou. Nicméně věřím, že do nebe přijdou i duše těch růžových prasátek, které jsou masově pohřbíváni v našich trávicích traktech.

Cecilko, dostala ses do pěkné společnosti. Přeju ti blaho a ještě dlouhý život. A přinesu ti zase nějaký ten burák, když ti tak chutnají.

2 komentáře:

Amara řekl(a)...

Podle hinduistických zákonů karmy prasátka jatkovaná (a masově pohřbívaná v lidských žaludcích) se do nebe nedostanou.
Všechna zvířátka, které člověk zabije, se musí inkarnovat zase zpátky do těla právě toho zvířecího druhu, ze kterého byla duše odejita a prožít v něm život znovu, tedy bez postupu dál.

J-Lo řekl(a)...

Vždyť za to ti chudáci nemůžou... jestli mají prasátka nějaký ten svůj hinduismus, věřím, že si v něm jako lidi nestojíme úplně nejlíp, z hlediska přirozenosti (tedy přírody), se chováme nejen hůř než dobytek, ale trumfneme i poměrně nečestně bojující kojoty a hyeny a jiní polomrchožrouti, prostě zmetek k pohledání...