13. února 2010

Reservoir Dogs


Ve čtvrtek jsem pouštěl v klubu film Quentina Tarantina, který se do češtiny převádí jako Gauneři. Nechci tu o něm psát, je lepší ho buď vidět nebo se na něj vykašlat. Měl jsem připravených pár řečí na úvod po vzoru filmových klubů, do kterých jsem v mládí chodil já ve velkoměstech. Měl jsem načteno z knihy Palba od boku Wensleyho Clarksona. Moc mě potěšilo, že když pak na pár dlouhých minut selhala audiotechnika, ujal se dalšího průvodního slova Pavlík, který si zase načetl spoustu informací na čsfd.

Co mě v knize zaujalo, byla kapitola o vzniku scénáře. Jak asi všichni víte, Quentin nebyl inspirován ani tak realitou nebo světem kolem sebe jako filmy, které za svůj život zhlédl. Paty z Los Angeles vytáhl, až když se na Gaunerech pracovalo, ze Států až po nich, když letěli do Cannes (musel si nechat udělat pas). Ve filmu od Stanleyho Kubricka Zabíjení říká jedna postava větu, která Quentina naprosto fascinovala a přesně tu náladu, kterou v něm vyvolávala, chtěl přenést do svého filmu. V knížce, kterou jsem četl a která je dost žalostně přeložená, je ta věta krácená (asi už v originále) a řekl bych, že vůbec nevystihuje to, co měl Tarantino na mysli. Tak tady je tak, jak bych ji přeložil já:

„Nemusíme jí zabíjet, stačí, když jí udělám z ksichtu maso na hamburgery.“
(v knize je to „Udělám ti z ksichtu maso na hamburgery.“)

Ta hrozba násilí, navíc na ženě, což je podle mě důležité, vyzní přes svou krutost vlastně směšně. Neboli to (nikoli nebolí to), co Boris Vian dokázal v literatuře, o to se snaží Tarantino ve filmu a v Gaunerech se mu to povedlo, i když na řezání ucha jsem se ani jednou, co jsem ten film viděl, nekoukal. Myslím, že by to mělo celkem úspěch i jako komiks. Máme s Panem Petim spadeno na to, že bychom nějaký takový komiks spolu dali dohromady. Kdybych k němu měl dělat scénář, tak bych do něj chtěl dostat tu samou náladu, pro kterou máme dokonce už i jednu hlášku. Ještě pár takových filmů a vrhnu se na to.

V knize je i seznam Tarantinových oblíbených filmů. Viděl jsem z nich jeden, a to před týdnem. Co vy? Některé z nich bychom si mohli pustit v klubu.





1 komentář:

dandas řekl(a)...

Zdravim, sehnal sem to Zrození národa (1915), ale trochu horší kvalita no:-D, můžu ti to potom ukázat;-)dandáš březina