7. ledna 2010

Výchova k diskuzi


Za první republiky existovaly na středních školách diskusní kroužky. Studenti se na nich scházeli, většinou v počtu pěti až deseti (doporučené maximum bylo 18) a vedeni nějakým profesorem diskutovali na různá témata, která je mohla nějakým způsobem zajímat nebo ke ketrým by se mohli za sebe nějak vyjádřit. Takové besedy u kulatého stolu, kde profesor nebyl od toho, aby přednášel, ale aby nadhazoval otázky a vedl diskuzi. Na to v těch moderních rámcových vzdělávacích plánech bohužel pro všechny ty mediální, environmentální a multikulturní výchovy nezbylo místo (i když to samozřejmě neznamená, že by diskuzní kroužky nemohly vznikat mimo ně - jen bohužel nevznikají).


Diskusní kroužek existoval i v Kroměříží, zásluhu na tom měla tamější YMCA. U kulatého stolu se se studenty scházel JUDr. Karel Mejsnar, který o tom napsal podnětnou brožurku. Zjistíte z ní, že i ti středoškoláci jsou o osmdesát let později pořád stejní. Stejný úpadek autority, příliš byrokracie, přetěžování zbytečným učivem, malý zájem o politiku a literaturu atd.

Chodí-li hoši s dívkami, dívají se na tento poměr ideálně, ale stydí se za tento idealismus a pokládají za mužné vésti chlapské a sprosté řeči a poznámky ve třídě mezi ostatními.

Kultura a čtení je stále něco svátečního a aristokratického.

Kdybych se jednou vrátil do školství, založil bych si diskuzní kroužek. Abych se naučil diskutovat!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Já bych se do toho kroužku přihlásila. Ale asi by ztroskotal. Ne teda snad kvůli mé přítomnosti. Naštěstí u nás na FSS máme semináře k předmětům, kde diskutujem. Proto se nám někteří smějí a označují nás za pseudovědce, ale my se tím učíme přemýšlet, konfrontovat, poslouchat(!!!), reagovat. A i když někdy říkáme blbosti a navzájem si říkáme, že to blbosti jsou, je to celý lepší, než chodit po světě a myslet si, že jsem sežral všechnu moudrost světa, nikomu nic neříct, nafouknout se a tvářit se povýšeně, když někdo říká něco jinýho. Beena z Brna

PS: Tak založ diskuzní kroužek tady :) Nadhoď nějaký děsně diskutabilní téma, který všechny nadchne a všichni se k němu vyjádří.

M. Z. řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
M. Z. řekl(a)...

Sice jsem tu brožurku nečetl, ale z toho co tu píšeš bych si jí taky rád přečetl. Myslíš, že bys mi ji mohl zapůjčit? :)

J-Lo řekl(a)...

Jistěže;)