11. ledna 2010

Z Hasištejna do Říma


Letos 14. listopadu uplyne 500 let od skonu Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic, místní humanistické hvězdy. Rád bych postavu tohoto latinsky píšícího básníka ztvárnil v připravovaném pásmu z jeho díla v našem muzeu. Připravuji se pilně. Terezka mi slíbila kurz čtení hexametru, ale nějak nevím, jestli je ten překlad, co mám, právě v tomto typu verše ( i když šesti se dopočítám, ale ty daktyly a trocheje, asi to není tak přísné). Zdá se mi dokonce, že v něm není ani originál, ale to nedokážu posoudit, neznám latinskou přízvučnost.

I takto teoreticky průstřelný jsem měl tu drzost, že jsem jednu jeho báseň zkusil přeložit z latiny do angličtiny, ale spíše obsah než formu. A abych našeho básníka trochu proslavil, vložil jsem tu báseň do článku o papeži Alexandru VI., asi nejznámějším papeži vůbec, ovšem v negativním slova smyslu.


Spousta legend o jeho životě byla spředena jeho protivníky, kterých tehdy bylo víc než dost, často se rekrutovali z naprosto stejně ambiciózních kardinálů jako byl on sám. Pocházel z rodu Borgiů, a tak do dějin vstoupily např. borgiovské orgie nebo borgiovský prsten. Do orgií patří třeba kaštanový balet, který v papežském paláci uspořádal papežův syn (sic!). Pozval na něj padesát prostitutek, jejichž oblečení po večeři vydražil. Po zemi rozházel kaštany a nahé prostitutky je musely sbírat. Klerici pozvaní na večírek byli poté vyzváni, aby si prostitutky brali ze zadu a jiní počítali orgasmy. Borgiovský prsten je ten, který se dá odklápět, aby se mohl do vína nasypat jed. Kapitola na wikipedii hned pod básní Bohuslava Hasištejnského se jmenuje Milenky a rodina.

Pro úplnost ještě překlad Heleny Busínské a Dany Martínkové:

Na náhrobek papeže Alexandra

Ten, kdo se užíral zlostí, když v zemi klid pokojný vládl,
vraždy kdo miloval, vzpoury, stejně jak divoký boj,
mrtev zde v této schráně teď spočívá, pro radost lidem,
Alexander, tvým, Říme, nejvyšším pastýřem byl.
Vy, ó knížata pekel i nebes, zavřete brány,
zabraňte této duši, do vašich vnikla by míst,
rozruší podsvětní mír, když sestoupí ke styžským vodám,
svede v boj nebešťany, vstoupí-li v nadhvězdnou říš.

Žádné komentáře: